Handelen op de energiemarkt

Zonnepanelen zijn een populaire en duurzame manier om op een groene en efficiënte manier energie op te wekken. Steeds meer mensen investeren dan ook in zonnepanelen om hun eigen energie op te wekken en zo minder afhankelijk te zijn van energieleveranciers. Maar zonnepanelen bieden niet alleen voordelen voor het opwekken van eigen stroom. Ze bieden ook de mogelijkheid om overtollige energie te verkopen op de energiemarkt. Ook je overcapaciteit aan zonnestroom kan je op deze nuttig inzetten met behulp van energiemanagement. In dit artikel vertellen wij meer over handelen op de energiemarkt en de mogelijkheden die hierbij komen kijken. 

Overschot aan energie

Wanneer je eigenaar bent van zonnepanelen produceren deze vaak veel meer energie dan je zelf nodig hebt. Met een Kiwatt Batterij maak je al slim gebruik van het energie-overschot door zonnestroom op te slaan. Daarnaast is er nog een andere feature. Wellicht lever je al energie terug aan je energieleverancier of aan de energiemarkt. Je krijgt hier vaak een vast tarief voor. In sommige regio’s en op bepaalde tijden is het overschot erg groot waardoor je hier niet altijd de mogelijkheid toe hebt. Dit tarief varieert afhankelijk van je energieleverancier en de regelgeving in je regio.

De energiemarkt

De energiemarkt is een divers landschap, waarbij je kennismaakt met verschillende markten. Wanneer u gaat handelen in energie krijg je vooral met deze te maken:

Dagmarkt

De EPEX SPOT markt is de plaats waar de prijs van de elektriciteit bepaald wordt. Deze markt loopt een dagje voor op de rest. De prijs die je vandaag betaalt is gisteren al bepaald. Wanneer je je overschot aan energie besluit te verkopen, speel je mee in de dagmarkt. 

Binnenkort kan Kiwatt ook handelen op de onbalansmarkt. 

Duurzame en onafhankelijke energie

Het handelen op de energiemarkt met zonne-energie is een interessante optie voor iedereen met zonnepanelen. Over het algemeen wek je immers meer energie op dan je op dat moment gebruikt. In combinatie met een batterij kunnen je zonnepanelen een interessant verdienmodel vormen. 

Hoe werkt handelen op de energiemarkt?

Zonnepanelen wekken energie op zodra de zon schijnt. De energie die de zonnepanelen produceren gebruik je om je huis of bedrijf van stroom te voorzien. Teveel opgewekte stroom sla je op in een batterij. Schijnt de zon niet? Dan biedt de Kiwatt Batterij uitkomst. Als je meer energie produceert dan je nodig hebt en kan opslaan, kan je deze overtollige energie terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Door de handige opslagfunctie van de Kiwatt Batterij profiteer je van de mogelijkheid om energie terug te leveren op piekmomenten. Hierdoor kan je ook wanneer de zon niet schijnt geld kan verdienen met uw zonnepanelen. Met een flexibel energiecontract kan je slim inspelen op de wisselende prijzen.

De begrippen op een rijtje 

Het handelen op de energiemarkt kan een nieuwe wereld voor je zijn. Niet alleen kom je een hoop nieuwe begrippen tegen, er bestaan ook nog eens andere benamingen voor dezelfde zaken. Dit kan in het begin even verwarrend zijn, maar wij helpen je graag op weg met een overzicht. 

1. Inkoopprijs

Deze wordt ook wel marktprijs, spotprijs, beursprijs of dynamische prijs genoemd. Dit is de prijs waarvoor de energie op de markt komt en je deze kan aanschaffen. Heb je een dynamisch energiecontract afgesloten? Dan wisselt het bedrag dat je betaalt per uur. Dit verschil in prijs ontstaat door het spel tussen vraag en aanbod. Is de vraag hoog dan betaal je meer voor de afname van energie dan op momenten dat de vraag laag is.

2. Dagmarkt

Deze staat ook wel bekend als de spotmarkt, EPEX Spotmarkt (voor stroom), LEBA Spotmarkt (voor gas) of de daghandelsbeurs. Op deze markt wordt er met korte lijntjes gehandeld. Doordat de prijzen snel veranderen wordt energie op korte termijn verhandeld. Wanneer je eerder ingekochte of uit zonne-energie opgeslagen energie aanbiedt kan deze direct worden opgekocht. Wanneer je dit doet op momenten dat de inkoopprijs hoog is, kan he winst maken met de handel in energie.

3. Inzicht in je verbruik

Een slimme energiemeter, geeft samen met de Kiwatt App in real-time inzicht in je verbruik. Daarnaast kan je precies zien hoeveel energie je Kiwatt-batterij nog bezit. Dit helpt je om slimme keuzes te maken: Zet je dit in voor eigen gebruik of verhandel je dit op de energiemarkt? Het kan zijn dat je huidige energieleverancier hierin (nog) niet voorziet. Zoek naar een aanbieder van flexibele contracten met de mogelijkheid tot teruglevering. Op deze wijze kan je handelen op de energiemarkt op een platform waar aanbieders en afnemers van energie elkaar kunnen vinden.

Wil je meer weten over dynamische energiecontracten? Kiwatt Flex is de aanbieder die je helpt om uw groene energie te verhandelen.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not tags.tag]=media&filter[not uuid]=a630997a-bc0a-4668-88dd-67037a117ab3&sort=date.desc