De oorzaken van toenemende netcongestieproblemen
In de afgelopen jaren hebben we te maken gekregen met toenemende netcongestieproblemen. Dit betekent dat we met een overbelast elektriciteitsnet te maken hebben, wat daardoor ook de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening in gevaar brengt. Om te begrijpen hoe dit ontstaan is en hoe het ook weer mogelijk is om hieruit te komen, nemen wij de oorzaken van netcongestie door.
Waardoor ontstaan netcongestieproblemen?
Het is een voortdurende uitdaging om de netcongestie het hoofd te bieden, gezien de voortdurende vraag naar nieuwe of zwaardere aansluitingen. Op deze kaart is duidelijk te zien welke delen van Nederland het meest last hebben van netcongestie bij het afnemen of invoeden. Netcongestie ontstaat niet uit het niets. Dit zijn de top 3 oorzaken van netcongestieproblemen:
Toenemende vraag naar elektriciteit
Een van de belangrijkste oorzaken van netcongestie is de stijgende vraag naar elektriciteit. Met de groei van de bevolking, de overgang van gas naar elektriciteit en de bouw van nieuwe wijken is de vraag naar elektriciteit snel toegenomen. Deze toename leidt tot piekmomenten waarop het elektriciteitsnet de gevraagde hoeveelheid elektriciteit niet kan leveren, wat resulteert in congestie.
Elektrische voertuigen
De opkomst van elektrische voertuigen (EV's) draagt ook bij aan netcongestieproblemen. Elektrische auto’s hebben de potentie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar ze vragen aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit. Tijdens piekmomenten, wanneer veel mensen tegelijkertijd hun elektrische auto opladen, leidt dit lokaal tot overbelasting van het elektriciteitsnet.
Verouderde infrastructuur
Op veel plekken is de elektriciteitsinfrastructuur verouderd en niet goed aangepast aan de groeiende vraag naar elektriciteit. Hierdoor kunnen ze onvoldoende elektriciteit transporteren en is het onmogelijk om op te schalen bij een verhoogde vraag.
Oplossingen om netcongestieproblemen te verhelpen
Gelukkig zijn problemen met netcongestie geen onoverkomelijk probleem. Er zullen maatregelen genomen moeten worden om de infrastructuur van het elektriciteitsnet onder handen te nemen, maar er is ook een manier waarop je zelf invloed kan uitoefenen op de impact van netcongestie.
Moderniseer de infrastructuur
Het upgraden en moderniseren van de infrastructuur is een noodzakelijke stap om netcongestie aan te pakken. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van zogenaamde slimme netwerken (smart grids). Hierdoor kan de vraag naar elektriciteit beter worden afgestemd op het beschikbare aanbod, waardoor congestie wordt verminderd.
Batterijopslag
Met moderne energieopslagsystemen, zoals de Kiwatt Batterij, kan overtollige energie, bijvoorbeeld van je zonnepanelen, worden opgeslagen en later vrijgegeven worden wanneer de vraag het hoogst is. Hierdoor ben je niet afhankelijk van het net. Wanneer netcongestie ontstaat kan je zelfvoorzienend opereren. Tegelijkertijd heb je de mogelijkheid om uw netbeheerder te helpen om de druk op de infrastructuur van het elektriciteitsnet te verlagen. Kortom, de Kiwatt batterij helpt om de netbelasting te verminderen en te zorgen voor een soepelere energiedistributie.
Bent je benieuwd hoe u met behulp van een Kiwatt Batterij overtollige energie gemakkelijk opslaat? Neem voor al je vragen over energieopslag contact met ons op via ons contactformulier of vraag direct een offerte aan. Via onze Quick scan zie je direct welke opslagoplossing het best past bij jouw situatie. Uiteraard ben je ook welkom voor een vrijblijvend, persoonlijk gesprek op onze locatie in Ede.
Kiwatt Batterij Brochure
Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.