Wat houdt energiebelasting in?

Energiebelasting is een onderwerp waar je waarschijnlijk liever niet te vaak over nadenkt, maar het heeft een grote impact op jouw energierekening en jouw algehele financiële situatie. In dit artikel gaan we dieper in op wat energiebelasting precies inhoudt, hoe het werkt en hoe je mogelijk energiebelasting kunt terugvorderen.

  1. Energiebelasting: het hoe en wat
  2. Terugvorderen van energiebelasting met een Kiwatt Batterij
  3. Wanneer heb je recht op teruggave van energiebelasting?
  4. Wanneer je geen recht hebt op teruggave van energiebelasting
  5. Het Kiwatt effect
  6.  Jouw partner in energieoptimalisatie

Energiebelasting: het hoe en wat

Energiebelasting is een belasting die jij betaalt over het energieverbruik in jouw huis of bedrijf. Het is een manier voor de overheid om geld te verdienen én om mensen aan te moedigen om zuiniger met energie om te gaan. Hoe werkt het? Nou, simpel gezegd, voor elke eenheid energie die je verbruikt, betaal je een bepaald bedrag aan belasting. Dit geldt voor zowel gas als elektriciteit.

Terugvorderen van energiebelasting met een Kiwatt Batterij

Niemand houdt ervan belasting te betalen. Gelukkig kan je in combinatie met een batterij vaak energiebelasting terugvragen. Als u zonnepanelen heeft en ze produceren meer elektriciteit dan je op dat moment nodig heeft, gaat deze extra stroom normaal gezien terug naar het elektriciteitsnet. In sommige gevallen kunt u hiervoor een vergoeding krijgen, maar u betaalt nog steeds energiebelasting over de elektriciteit die je van het net afneemt.

Hier komt de Kiwatt Batterij om de hoek kijken. Met een batterij kun je de extra elektriciteit die jouw zonnepanelen opwekken opslaan voor later gebruik, in plaats van het terug te leveren aan het net. Op die manier hoef je minder elektriciteit van het net af te nemen, en dus betaal je minder energiebelasting. Door te profiteren van de flexibiliteit van jouw batterij kan je jouw energieverbruik aanpassen op basis van de gunstigste tarieven en zo besparen op jouw energiekosten. 

Wanneer heb je recht op teruggave van energiebelasting?

Of je recht hebt op teruggave van energiebelasting hangt af van verschillende situaties:

  • Als je meerdere woningen of bedrijven heeft die gezamenlijk één aansluiting delen voor gas en elektra, kan je mogelijk een teruggave van energiebelasting aanvragen. Dit geldt ook voor bedrijfsverzamelgebouwen of woningen waar één aansluiting wordt gebruikt. De beoordeling hiervan hangt deels af van de WOZ-objectafbakening;
  • Bij blokverwarming, waarbij aardgas wordt geleverd aan een gemeenschappelijke verwarmingsinstallatie die meerdere panden verwarmt en geen individuele CV-ketels heeft;
  • Als je meer dan 10 miljoen kWh verbruikt en een meerjarenafspraak met de overheid heeft gesloten om de energie-efficiëntie te verbeteren, kan je ook teruggave krijgen;
  • Als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen en deze teruglevert aan jouw energiemaatschappij, hoef je geen energiebelasting te betalen over de teruggeleverde stroom.
  • In het geval van één WOZ-object met meerdere aansluitingen voor gas en elektra kan het gezamenlijke verbruik in één keer worden geheven.
  • Is jouw bedrijf een instelling van levensbeschouwelijke, religieuze, charitatieve, culturele of  wetenschappelijke aard, dan kan je ook  in aanmerking komen voor teruggave.
  • Als je overstapt van energieleverancier, kan het voorkomen dat je bij beide leveranciers in het hoogste tarief voor energiebelasting valt. In dat geval kan je recht hebben op teruggave.

Wanneer je geen recht heeft op teruggave van energiebelasting

In sommige gevallen maak je geen aanspraak op teruggaaf van energiebelasting:

  • In het geval van zonnepanelen vindt momenteel al saldering plaats, waardoor je het juiste bedrag aan energiebelasting betaalt en dus geen recht heeft op teruggave.
  • Bij blokverwarming kom je niet in aanmerking voor teruggave als meer dan 50% van het verbruik bestaat uit warmte opgewekt uit restwarmte, zoals bij stadsverwarming.
  • Ondernemers komen niet in aanmerking voor teruggave als zij eigenaar of huurder zijn van een bedrijfspand met een eigen aansluiting op gas en elektra.
  • Garageboxen, trappenhuizen, etc. die geen verblijfsfunctie hebben, komen niet in aanmerking voor teruggave van energiebelasting.

Het Kiwatt effect

Een van onze klanten heeft al sinds 2021 een Kiwatt batterijsysteem geïnstalleerd. Dankzij de implementatie heeft deze klant niet alleen inzicht gekregen in zijn energieverbruik, maar heeft hij ook kunnen profiteren van aanzienlijke besparingen op zijn energiekosten. Door het ontladen van de batterij op momenten van lage duurzame energieproductie en het laden op momenten van overvloedige opwekking heeft hij de energiebelasting kunnen minimaliseren en zijn bijdrage aan een duurzame toekomst kunnen maximaliseren. Zo wordt het rendement op deze batterij, nog interessanter.

Jouw partner in energieoptimalisatie

Bij Kiwatt streven we ernaar om onze klanten te ondersteunen bij het maximaliseren van de voordelen van hun energieopslagsystemen. Of het nu gaat om het verminderen van energiekosten, het bijdragen aan een stabiel netwerk of het optimaliseren van energiebelasting, wij zijn er om je te helpen. Wij kijken graag met je mee. Iedere situatie heeft zijn eigen oplossing. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe Kiwatt je kan helpen om jouw energieoptimalisatie te maximaliseren.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

kiw faqcircle

Via de live chat

info@kiwatt.nl

0318-280-000