Kenniscentrum

Hoe overbelasting van het netwerk te voorkomen met energieopslag

Written by Kiwatt | Dec 12, 2024 3:29:24 PM

In een tijd waarin de vraag naar elektriciteit alleen maar toeneemt, staat het energienetwerk onder steeds grotere druk. Bedrijven draaien op volle toeren, elektrische voertuigen laden massaal op hetzelfde moment op en duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen leveren hun opgewekte energie tegelijkertijd terug aan het net. Dit alles zorgt voor piekmomenten die het netwerk zwaar belasten, met mogelijke stroomuitval en stijgende energiekosten als gevolg. Als ondernemer is het daarom in jouw belang om na te denken over hoe je overbelasting van het netwerk kunt helpen voorkomen. Gelukkig zijn er slimme oplossingen, zoals energieopslag, die je hierbij kunnen helpen.

  1. De uitdaging van een overbelast netwerk
  2. Slimme oplossingen om overbelasting te voorkomen
  3. Ontdek de kracht van de Kiwatt-batterij

De uitdaging van een overbelast netwerk

Overbelasting van het netwerk ontstaat wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan het aanbod. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens warme zomerdagen wanneer airconditioners massaal worden ingeschakeld, of op donkere winteravonden wanneer iedereen tegelijk verlichting en verwarming aanzet. Ook de toenemende populariteit van elektrische voertuigen zorgt voor extra belasting. Deze piekbelasting ontstaat bijvoorbeeld wanneer iedereen na het werk zijn auto oplaadt.

Voor jouw bedrijf kan een overbelast netwerk grote gevolgen hebben. Denk aan onverwachte stroomuitval, wat leidt tot stilstand van productieprocessen en verlies van waardevolle data. Daarnaast kunnen energiekosten stijgen, vooral wanneer je bedrijf tijdens piekmomenten afhankelijk is van het net. Het is dus van groot belang om proactief maatregelen te nemen om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Slimme oplossingen om overbelasting te voorkomen

Er zijn verschillende slimme oplossingen die je kunt implementeren om de druk op het netwerk te verminderen en overbelasting te voorkomen. Hieronder enkele van de meest effectieve strategieën.

1. Energiebuffering met batterijsystemen

Batterijen spelen een cruciale rol in het balanceren van vraag en aanbod van energie. Door overtollige energie op te slaan in batterijsystemen, zoals de Kiwatt-batterij, kun je deze energie op een later moment gebruiken wanneer de vraag hoog is. Dit zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van het net tijdens piekmomenten, en helpt om de belasting te spreiden. Door energie op te slaan wanneer deze goedkoop is, profiteer je van lagere energietarieven.

2. Slimme laadstrategieën voor elektrische voertuigen

Elektrische voertuigen (EV's) vormen een aanzienlijke belasting voor het netwerk, vooral als ze allemaal tegelijkertijd worden opgeladen. Slimme laadstrategieën, zoals load balancing en time-shifted charging, kunnen helpen om deze belasting te verminderen. Hiermee kun je het laadproces van EV's spreiden over tijden van de dag wanneer de netwerkbelasting lager is, bijvoorbeeld 's nachts. Dit verlaagt niet alleen de druk op het net, maar kan ook je energiekosten verlagen. Dit is handig voor bedrijven met een groot wagenpark dat op het eigen terrein wordt opgeladen.

3. Energievraagbeheer (Demand Response)

Energievraagbeheer, of Demand Response, is een strategie waarbij je het energieverbruik in je bedrijf aanpast op basis van de beschikbare energie op het netwerk. Dit kan betekenen dat je bepaalde processen vertraagt of uitstelt tijdens piekmomenten, of juist versnelt wanneer er een overvloed aan energie beschikbaar is. Door gebruik te maken van slimme EMS-systemen (energiemanagementsysteem) (zoals die van Kiwatt) kun je dit automatisch laten regelen, zonder dat je hier zelf omkijken naar hebt.

4. Integratie van duurzame energiebronnen

Door zelf duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, verlaag je de vraag naar energie van het net. Maar om dit echt effectief te maken, is het belangrijk om deze energie op te slaan en te beheren. Dit kun je doen door de energie op te slaan in batterijen en het gebruik ervan te optimaliseren. Bijvoorbeeld met behulp van een energiemanagementsysteem (EMS), zoals de Kiwatt-batterij. Daarmee sla je niet alleen energie op voor later gebruik, maar kan je dit op een slimme manier regelen. Het EMS leert je energiegebruik kennen en past zich aan. Daarnaast kan je via de rapporten en instellingen een EMS helemaal afstellen op de behoeften van jouw onderneming. 

Ontdek de kracht van de Kiwatt-batterij

Als ondernemer heb je een sleutelrol in het voorkomen van overbelasting van het energienetwerk. Door slimme oplossingen, zoals batterijsystemen, te implementeren draag je niet alleen bij aan een stabieler netwerk, maar help je ook om je eigen energiekosten te verlagen en je bedrijfsprocessen te optimaliseren. De Kiwatt-batterij staat klaar om deze taak samen met jou aan te pakken. Neem contact met ons op voor deskundig advies of om een afspraak te maken. Wil je alvast een kijkje nemen in ons aanbod? Maak dan gebruik van onze handige Quick Scan.