Netcongestie begrijpen en aanpakken: tips voor bedrijven

Netcongestie wordt steeds meer een probleem nu het elektriciteitsnet onder druk staat door de groeiende vraag naar energie. Vooral door de toename van duurzame energiebronnen en elektrificatie loopt de druk op. Maar wat is netcongestie precies en wat kun je als bedrijf doen om dit probleem te begrijpen en aan te pakken?

  1. Wat is netcongestie?
  2. Waarom is netcongestie een probleem?
  3. Tips om netcongestie aan te pakken

Wat is netcongestie?

Netcongestie treedt op wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan het aanbod dat het netwerk op een bepaald moment kan leveren. Dit kan gebeuren tijdens piekuren wanneer veel huishoudens tegelijkertijd energie verbruiken. Het resultaat? Mogelijke stroomuitval, hogere energiekosten en beperkingen op de hoeveelheid energie die je kunt verbruiken of terugleveren aan het net.

Waarom is netcongestie een probleem?

Betrouwbaarheid van het netwerk

Wanneer het netwerk overbelast is, neemt de kans op stroomstoringen toe. Dit kan ertoe leiden dat productieprocessen stil komen te liggen, wat voor bedrijven aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen.

Kosten

Netcongestie kan leiden tot hogere tarieven voor stroomtransport en hogere energiekosten tijdens piekuren. Piekuren zijn de tijden van de dag waarop het energieverbruik het hoogst is, meestal 's ochtends en 's avonds. Tijdens deze periodes zijn de energiekosten vaak hoger door de verhoogde vraag.

Beperkingen op duurzaamheid

Bedrijven die investeren in duurzame energie, zoals zonne- of windenergie, kunnen tegen beperkingen aanlopen als ze energie terug willen leveren aan het net. Hierdoor kunnen ze minder inkomsten genereren, waardoor hun investering minder rendabel wordt. 

Tips om netcongestie aan te pakken

1. Monitor en beheer je energieverbruik

Het begint allemaal met inzicht. Gebruik energiemanagementsystemen om je verbruik te monitoren en te analyseren. De Kiwatt Batterij vervult deze rol graag voor jouw bedrijf. Energiemanagementsystemen helpen bedrijven bij het monitoren, analyseren en optimaliseren van energiegebruik om kosten te besparen en duurzaamheid te verbeteren. Ze zorgen voor efficiëntie door real-time gegevens en rapportages te bieden over energieprestaties.

Doordat je precies weet wanneer en hoeveel energie je verbruikt, kun je beter inspelen op piekuren en je verbruik efficiënter maken.

2. Verschuif je energieverbruik

Probeer energie-intensieve processen te verplaatsen naar de daluren. Als het niet mogelijk is om je productieschema aan te passen dan is een energieopslagsysteem een oplossing. Met de Kiwatt Batterij kun je energie opslaan tijdens daluren om deze vervolgens in te zetten tijdens piekuren.

3. Gebruik slimme technologieën

Slimme energietechnologieën, zoals Energiemanagement software (EMS), kunnen je helpen om automatisch je energieverbruik aan te passen op basis van de netbelasting, je energiebehoeften en je verbruik. Deze technologieën kunnen je verbruik optimaliseren en je energiekosten verlagen.

4. Werk samen met je netbeheerder

Netbeheerders werken hard om oplossingen voor netcongestie te vinden. Door samen te werken en informatie te delen over je energiebehoeften en plannen, kun je bijdragen aan betere oplossingen en mogelijk profiteren van speciale programma's of incentives. Dit is vooral van belang voor grote bedrijven of bedrijven die veel energie gebruiken.

Netcongestie is een uitdaging die om slimme oplossingen vraagt. Door inzicht te krijgen in je energieverbruik, slim gebruik te maken van technologie en samen te werken met je netbeheerder, kun je niet alleen bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet, maar ook je energiekosten verlagen en de duurzaamheid van je bedrijf vergroten. Zet vandaag nog de eerste stap en neem contact met ons op om jouw perfecte batterij-oplossing te vinden. Of doe de Quick Scan om te zien welke Kiwatt Batterij bij jouw behoeften past.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not tags.tag]=media&filter[not uuid]=87bcfcd7-6be8-4788-90e7-6e6e734a8678&sort=date.desc