Overcapaciteit van zonnestroom verandert de energiemarkt

De opkomst van zonnestroom geeft ons ontzettend veel mogelijkheden om op een groene manier energie op te wekken, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Vooral voor de energiemarkt is de overcapaciteit van zonnestroom een groot probleem. Dit verandert de energiemarkt en heeft hierdoor ook een impact op jouw bedrijf of onderneming. In dit artikel leggen we graag uit wat er gaande is.

  1. Wat is overcapaciteit van zonnestroom?
  2. Waarom is dit een probleem?
  3. Wat betekent dit voor jouw onderneming?
  4. Wat brengt de toekomst?
  5. Batterijopslag voor iedere onderneming

Wat is overcapaciteit van zonnestroom?

Overcapaciteit betekent simpelweg dat er op bepaalde momenten meer zonnestroom of windenergie wordt geproduceerd dan dat er nodig is. Dit gebeurt vooral op zonnige dagen wanneer veel zonnepanelen tegelijkertijd energie opwekken, terwijl de vraag naar stroom laag is, omdat je weinig zonnestroom verbruikt.

Waarom is dit een probleem?

Stel je voor dat je een product hebt dat op sommige dagen zo goed verkoopt dat je voorraad opraakt. Op andere dagen blijft er echter veel onverkocht liggen. Met zonnestroom is het net zo: soms is er te veel, en soms is er te weinig. Dit veroorzaakt instabiliteit in de energiemarkt. Daarnaast gaat ook je kostbare zonnestroom verloren.

Wanneer er te veel zonnestroom is, kunnen netbeheerders moeite hebben om al deze energie op te slaan of door te verkopen aan klanten. Hierdoor kan de energieprijs zelfs negatief worden, wat betekent dat je soms zelfs moet betalen om je stroom kwijt te raken. Zo lijken zonnepanelen opeens een kostenpost, in plaats van een opbrengpost.

Wat betekent dit voor jouw onderneming?

Als ondernemer moet je nadenken over hoe deze veranderingen jou kunnen beïnvloeden:

Lagere energiekosten

Op momenten van overcapaciteit kunnen energiekosten tijdelijk dalen. Dit kan een voordeel zijn als je je energieverbruik kunt plannen rondom deze momenten. Bijvoorbeeld door machines aan te zetten of elektrische voertuigen op te laden als de stroom goedkoop is.

Investeren in energieopslag

Met energieopslag geef je jouw onderneming de vrijheid om opgewekte energie in te zetten op een manier die voor jou werkt. Met behulp van de Kiwatt Batterij sla je zonnestroom op wanneer je deze niet gebruikt, om deze vervolgens in te zetten wanneer de energieprijzen stijgen.

Lees hier vijf slimme oplossingen voor het overschot aan zonnestroom.

Wat brengt de toekomst?

De energiemarkt is in beweging en de gevolgen van de overcapaciteit door zonnestroom zullen alleen maar groter worden. Dit betekent dat overcapaciteit een steeds belangrijker onderwerp wordt waar je als ondernemer een oplossing voor zult moeten zoeken. Als ondernemer is het daarom verstandig om deze ontwikkelingen in de gaten te houden en na te denken over hoe je jouw energieverbruik kunt optimaliseren en hiermee zaken als netcongestie en overcapaciteit van zonnestroom het hoofd kunt bieden. Door slim in te spelen op de veranderingen in de energiemarkt, kun je niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Batterijopslag voor iedere onderneming

De Kiwatt Batterij kan je helpen om voorbereid te zijn op deze toekomst. Door te investeren, kun je de extra zonnestroom, die je niet direct nodig hebt, opslaan. Zo verandert de overcapaciteit van zonnestroom van een last in een handige extra energiebron, die ook nog eens geld kan besparen. Als de vraag naar energie later weer stijgt, kun je deze opgeslagen stroom namelijk gebruiken of zelfs verkopen. Dit kan je energiekosten verlagen en laat zien dat je duurzaam bezig bent. Met de Kiwatt Batterij ben je klaar voor de uitdagingen en mogelijkheden van de toekomst.

Benieuwd hoe energieopslag jouw bedrijf kan helpen met de gevolgen van de overcapaciteit van zonnestroom? Ons team staat klaar om je te adviseren over de mogelijkheden en samen de beste Kiwatt Batterij voor jouw situatie te kiezen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek of om een afspraak te maken. Wil je alvast een idee krijgen van de mogelijkheden? Probeer dan onze handige Quick Scan. De Kiwatt Batterij is modulair, zodat je deze eenvoudig kunt uitbreiden als je bedrijf groeit. Met Kiwatt ben je klaar voor de toekomst van duurzame energie.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not tags.tag]=media&filter[not uuid]=2c72f493-b206-4d9e-8765-efc1dcf015d6&sort=date.desc