Netcongestie in Groningen

In de provincie Groningen is er een urgent probleem op het elektriciteitsnet. De ontwikkeling van nieuwe wijken wordt op diverse locaties vertraagd, met als gevolg dat woningen, scholen, supermarkten en bedrijven niet tijdig aangesloten kunnen worden. Hoewel er hard wordt gewerkt aan het versterken van het netwerk, zijn er tussentijdse maatregelen nodig. Congestiemanagement en het beheer van energiepieken spelen hierbij een cruciale rol.

  1. Aansluiting op het net niet meer vanzelfsprekend
  2. Trial and Error: een pilot op bedrijventerrein Westpoort
  3. Oplossingen voor netcongestie
  4. Kiwatt denkt graag mee
  5. Groningen in het (net)nieuws
Groningen

Aansluiting op het net niet meer vanzelfsprekend

In Nederland, en dus ook in Groningen, gaat de elektrificatie van de samenleving razendsnel. Duurzame energieopwekking groeit gestaag, huishoudens stappen over van gas naar elektrisch en de bouwactiviteiten nemen toe. Op de woningmarkt stijgt de vraag naar nieuwe woningen zonder gasaansluiting. Dit houdt in dat ze volledig afhankelijk zijn van elektriciteit. Dit leidt tot een piekvraag naar elektrisch vermogen die vier keer zo groot is.

Deze toenemende vraag zorgt voor overbelasting van het elektriciteitsnet, ook wel netcongestie genoemd. Bij onvoldoende beschikbare capaciteit worden noodgedwongen wachtlijsten gehanteerd. Op dit moment geldt dit voornamelijk voor grote energieverbruikers, maar in de toekomst zal een tijdige aansluiting niet langer vanzelfsprekend zijn. Dit is slecht nieuws voor woningbouwprojecten.

Stroomstop in Zeeland

Gevolgen van netcongestie

Storingen

Onderbrekingen in de energielevering verstoren de bedrijfscontinuïteit.

Beperkte beschikbaarheid

In extreme gevallen is energie tijdelijk minder toegankelijk.

Verhoogde kosten

Leveranciers rekenen hogere tarieven door vanwege extra congestiekosten.

Daling energiekwaliteit

Fluctuaties in voltage en frequentie kunnen apparaten beschadigen.

Deze gevolgen onderstrepen het belang van onze batterijsystemen. Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Start de quick scan direct.

Gevolgen van netcongestie

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Drenthe Flevoland Groningen Gelderland Overijssel Utrecht Noord-Brabant Limburg Zeeland Friesland Zuid-Holland Noord-Holland

Trial and Error: een pilot op bedrijventerrein Westpoort

Het elektriciteitsnetwerk kampt met toenemende verstoppingen, waardoor grootverbruikers moeite ondervinden bij het verkrijgen van nieuwe aansluitingen. Om deze uitdaging aan te gaan, bundelen de gemeente Groningen, netbeheerder Enexis, onderzoekscentrum Entrance en het Groninger bedrijfsleven hun krachten in de 'Groningen Stroomt Door' pilot.

In de eerste fase van dit initiatief wordt het energiegebruik op het Westpoort bedrijventerrein nauwkeurig onderzocht. Hierbij wordt gekeken naar piekmomenten en dalen in de energievraag, de huidige zelfopwekking van elektriciteit door bedrijven en toekomstige stappen in verduurzaming. Deze bevindingen zullen leiden tot maatregelen om de vraag naar stroom te spreiden, de lokale elektriciteitsproductie te maximaliseren en de infrastructuur optimaal te benutten. Dit alles met als doel om te voorkomen dat het elektriciteitsnet verder overbelast raakt en te zorgen voor een duurzame energietoekomst.

“Groningen bereidt zich voor op een toekomst waarin de (groene) energievoorraad schommelt tussen veel te veel en veel te weinig.”

Omdenken: efficiënt omgaan met energie

Oplossingen voor netcongestie

In de aanpak staat slimme afstemming van vraag en aanbod centraal. Hierbij worden diverse mogelijkheden onderzocht, variërend van hardwarematige en softwarematige oplossingen tot het optimaliseren van stroomverdeling binnen bedrijventerreinen. De focus ligt natuurlijk op de aanpak van netcongestie.

Er zijn echter al veelbelovende mogelijkheden in zicht. Bedrijventerrein Westpoort herbergt tal van logistieke ondernemingen. Hier kunnen batterijen een rol spelen in het opladen van elektrische busjes met zonne-energie tijdens de nachtelijke uren. Elke locatie heeft zijn eigen behoeften en oplossingen. Op een bedrijventerrein denk je al snel aan grootschalige energieopslag, terwijl in een stadscentrum het slim delen van opgewekte energie vanaf de daken meer voor de hand ligt of juist de inzet van thuisbatterijen.

Omdenken: efficiënt omgaan met energie

Kiwatt denkt graag mee

In de voortdurende strijd tegen netcongestie, speelt de Kiwatt Batterij een cruciale rol bij het vinden van duurzame oplossingen. Het vermogen om overtollige opgewekte energie op te slaan en deze op het juiste moment te leveren, maakt de Kiwatt Batterij een waardevolle bondgenoot in het ontlasten van overbelaste elektriciteitsnetwerken.

De Kiwatt Batterij kan naadloos geïntegreerd worden in slimme energienetwerken (EMS), waar ze samenwerken om de stroomvoorziening te optimaliseren. Deze geavanceerde technologie helpt om piekbelastingen op te vangen en energie efficiënter over het netwerk te verdelen. Dit leidt tot een betere benutting van de beschikbare capaciteit en het minimaliseert het risico van congestie.

Kiwatt zet zich actief in om de impact van netcongestie te verminderen en een veerkrachtige, duurzame energie-infrastructuur te bevorderen. Wil je dit ook? Doe de Quick Scan, vraag een offerte aan of neem contact met ons op. Wij kijken graag met je mee, zodat de oplossing perfect aansluit op jouw situatie.

Kiwatt biedt een oplossing op maat

Groningen in het (net)nieuws

‘Elektrisch contragewicht’ voor trein en bus in Groningen  

Waar wordt de benodigde stroom voor het opladen van deze bussen vandaan gehaald? Lees meer.

WarmteStad krijgt grootste zonthermiepark Nederland

WarmteStad is eind 2023 op het grootste zonthermiepark van Nederland aangesloten. Lees meer.

Eneco maakt windpark 'flexibel' om netcongestie te voorkomen

Energiebedrijf Eneco gaat de stroomlevering van een windproject in Farmsum afstemmen op de belasting van het elektriciteitsnet. Lees meer.

Wordt Groningen het epicentrum van grootschalige batterijen?

Lees meer.

Zeeland in het (net)nieuws

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Wat betekent de snelle elektrificatie voor de energie-infrastructuur in Groningen?

De snelle elektrificatie betekent een grotere afhankelijkheid van elektriciteit, waardoor het cruciaal is om het netwerk te versterken en flexibele energieoplossingen te implementeren om aan de groeiende vraag te voldoen.

Wat zijn de uitdagingen voor grote energieverbruikers in Groningen?

Grote energieverbruikers ondervinden moeilijkheden bij het verkrijgen van nieuwe aansluitingen vanwege de capaciteitslimieten van het huidige netwerk. De lokale overheid en netbeheerders werken aan oplossingen zoals het optimaliseren van energiegebruik en het verhogen van lokale productiecapaciteit.

Welke rol speelt de Kiwatt Batterij in het verminderen van netcongestie in Groningen?

De Kiwatt Batterij helpt bij het opslaan van overtollig opgewekte energie en levert deze op momenten van hoge vraag. Dit systeem is cruciaal voor het verminderen van piekbelastingen op het net en het bevorderen van een duurzamere energievoorziening.

Hoe wordt de piekvraag naar elektrisch vermogen in Groningen beheerd?

In Groningen wordt de piekvraag naar elektrisch vermogen beheerd door innovatieve projecten zoals de integratie van batterijopslag en slimme energiemanagementsystemen die helpen bij het spreiden van de vraag en het efficiënt gebruik van lokaal opgewekte energie.

Wat is netcongestie en hoe beïnvloedt het Groningen?

Netcongestie in Groningen houdt in dat het elektriciteitsnetwerk de toenemende vraag naar elektriciteit, vooral door elektrificatie en nieuwe bouwprojecten, niet kan bijhouden. Dit leidt tot vertragingen bij het aansluiten van woningen, scholen en bedrijven.