Stroomstoringen
Storingen op het energienet hebben vaak een flinke impact op bedrijven, individuen en zelfs hele gemeenschappen en woonwijken. Deze storingen ontstaan vaak niet zomaar. Het is daarom belangrijk dat we de gevolgen van stroomstoringen niet onderschatten en de problemen aanpakken.
Waardoor onstaan storingen op het energienet?
Storingen op het energienet kunnen verschillende redenen hebben:
1. Natuur
Extreme weersomstandigheden, zoals stormen, bliksem of overstromingen kunnen ervoor zorgen dat de stroom uitvalt.
2. Menselijke factoren
Ook menselijke factoren, zoals graafwerkzaamheden in de buurt van ondergrondse kabels, kunnen storingen veroorzaken.
3. Infrastructuur
Daarnaast spelen verouderde infrastructuur en technische storingen een rol bij het ontstaan van netproblemen.
De meest voorkomende reden van storingen op het elektriciteitsnet is congestie. Wij nemen meer stroom af of leveren meer stroom terug dan de (verouderde) kabels aankunnen. Het gevolg: de stroom ligt er af. Van een storing van enkele minuten tot uren zonder stroom.
Wat zijn de gevolgen van deze storingen?
De gevolgen van storingen op het energienet kunnen enorm zijn. Voor individuen kunnen ze leiden tot ongemakken zoals het uitvallen van verlichting, verwarming en elektrische apparaten. Voor bedrijven kunnen de gevolgen echter nog ernstiger zijn. Stroomuitval kan leiden tot productieverlies, verstoring van operationele processen en zelfs financiële verliezen. Bovendien kunnen storingen de reputatie van jouw bedrijf en de klanttevredenheid verminderen.
Onze oplossingen
Congestie per provincie
In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.
Het gevaar van stroomstoringen
Wanneer een stroomstoring plaatsvindt kan jouw bedrijf daar veel last van hebben. Operationele processen kunnen zelfs volledig tot stilstand komen, waardoor productie-onderbrekingen ontstaan. Als een stroomstoring langer aanhoudt kan dit zelfs leiden tot grote financiële verliezen.
Afhankelijk van je onderneming vallen ook belangrijke communicatienetwerken, data-opslagfaciliteiten en productielijnen uit. Een stroomstoring heeft dus niet enkel invloed op de productie, maar ook op de bereikbaarheid en continuïteit van de processen op kantoor. Zeker wanneer het herstel van dergelijke storingen lang op zich laat wachten kan een stroomstoring problemen opleveren voor klanten, met het verlies van klantevertrouwen als gevolg.
Komen stroomstoringen meer voor?
In de afgelopen jaren hebben we een toenemend aantal stroomstoringen gezien als gevolg van netcongestie, waarbij de vraag naar elektriciteit de capaciteit van het elektriciteitsnet overstijgt. Dit probleem wordt verergerd door factoren zoals bevolkingsgroei, het toegenomen aantal elektrische auto’s, de elektrificatie van woningen en de opkomst van nieuwe technologieën. Hierdoor blijft de vraag naar elektriciteit groeien, terwijl het energienet deze vraag nu al niet aankan. Hierdoor is het goed rekening te houden met een toegenomen kans op stroomstoringen.
Hoe kunnen we deze storingen aanpakken?
De makkelijkste oplossing is om investeringen te doen in infrastructuurverbeteringen, zoals het vervangen van verouderde kabels en extra elektriciteitskabels aan te leggen en zo het elektriciteitsnet te verveelvoudigen. Het probleem is dat dit een moeizaam en langzaam proces is dat vele tientallen jaren in beslag neemt. Gelukkig zijn er ook nu manieren om stroomstoringen te ondervangen. Het voorkomen van stroomstoringen is momenteel niet mogelijk, maar de impact ervan minimaliseren voor je bedrijf is tegenwoordig goed mogelijk. Met behulp van batterijopslag creëer je een buffer aan energie die ingezet kan worden op het moment dat de stroom uitvalt. Zo kan je bedrijf blijven draaien, terwijl de netbeheerder de stroomstoring oplost.
Kiwatt biedt geen noodstroomoplossingen aan. Het is altijd verstandig om te kijken naar beschikbare technologieën en diensten die kunnen helpen om de continuïteit van je bedrijfsvoering te waarborgen bij een stroomstoring.
Ontdek hoe Kiwatt kan helpen
Bij Kiwatt zijn wij al jaren bezig met het ontwikkelen en investeren in oplossingen die de veerkracht en betrouwbaarheid van het energienet verbeteren. De Kiwatt Batterij helpt u om klaar te zijn voor het onverwachte. Als de stroom uitvalt, staat de Kiwatt Batterij klaar om uw onderneming van stroom te voorzien. Er zijn twee manieren waarop u gebruik kunt maken van de Kiwatt Batterij:
- Je vult de Kiwatt Batterij met stroom van het energienet. In combinatie met een dynamisch energiecontract kan dit ook nog eens onder gunstige tarieven gebeuren.
- Overtollige zonnestroom van je zonnepanelen vindt zijn weg naar de Kiwatt Batterij en wordt daar opgeslagen, totdat er zich een stroomstoring voordoet. Op dat moment kan deze groene stroom jouw onderneming helpen om bereikbaar en productief te blijven.
Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over hoe we je kunnen helpen omgaan met de gevolgen van storingen op het energienet, vraag een offerte aan of doe onze Quick Scan om de Kiwatt Batterij te vinden die bij jouw bedrijf past.
Batterij Experience Center
Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.
Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.
Veelgestelde vragen
Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over stroomstoringen.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken van stroomstoringen?
Stroomstoringen kunnen veroorzaakt worden door natuurlijke factoren zoals extreem weer, menselijke fouten zoals graafwerkzaamheden, en problemen met de infrastructuur zoals verouderde kabels. De meest voorkomende reden tegenwoordig is netcongestie, waarbij de vraag naar stroom de capaciteit overstijgt.
Hoe vaak komen stroomstoringen voor als gevolg van netcongestie?
In recente jaren is er een toename in stroomstoringen door netcongestie, gedreven door bevolkingsgroei, meer elektrische auto’s, en de algemene elektrificatie van huizen en technologieën.
Hoe kan batterijopslag helpen bij het minimaliseren van de impact van stroomstoringen?
Batterijopslag biedt een buffer door energie op te slaan die kan worden ingezet wanneer de stroom uitvalt, waardoor bedrijven kunnen blijven functioneren terwijl het probleem wordt opgelost.
Kiwatt biedt geen noodstroomoplossingen aan. Het is altijd verstandig om te kijken naar beschikbare technologieën en diensten die kunnen helpen om de continuïteit van je bedrijfsvoering te waarborgen bij een stroomstoring.
Zijn er financiële voordelen aan het gebruik van een Kiwatt Batterij tijdens normale bedrijfsuren?
Ja, door energie op te slaan tijdens daluren tegen lagere tarieven en deze te gebruiken tijdens piekuren, kan een bedrijf besparen op energiekosten.
Hoe kan ik mijn bedrijf voorbereiden op een toename van stroomstoringen door netcongestie?
Overweeg het installeren van een energieopslagsysteem zoals de Kiwatt Batterij, en zorg voor regelmatige controles en onderhoud van je stroominfrastructuur. Ook is het raadzaam om een noodplan klaar te hebben voor situaties waarin de stroom uitvalt.