Oplossingen bij overcapaciteit van zonnestroom

Zonnestroom is een duurzame en steeds populairdere energiebron voor bedrijven. Toch brengt de snelle groei van zonnepanelen een belangrijke uitdaging met zich mee: het risico op overcapaciteit. Wanneer je meer stroom opwekt dan je kunt verbruiken of terugleveren, kan dat leiden tot energieverspilling. Bij Kiwatt helpen we je om te begrijpen wat de risico’s zijn van overcapaciteit van zonnestroom en hoe je deze slim kunt aanpakken, zodat je jouw zonnestroom optimaal benut.

oplossingen overcapaciteit sunset

Wat is overcapaciteit van zonnestroom?

Overcapaciteit ontstaat wanneer zonnepanelen meer stroom produceren dan je op dat moment verbruikt. Dit gebeurt vaak op zonnige dagen of in de zomermaanden, wanneer de stroomproductie piekt. Als je deze overtollige stroom niet kunt gebruiken of terugleveren aan het energienet, gaat deze verloren. Het is belangrijk om te weten hoe je deze situatie kunt vermijden of beheersen.

oplossingen overcapaciteit  close up panels

De risico’s van overcapaciteit

Hoewel overcapaciteit een positieve indicatie is van een goed werkend zonne-energiesysteem, brengt het ook enkele risico’s met zich mee, zoals:

Beperkingen op teruglevering

Het energienet kan overbelast raken, waardoor je de opgewekte energie niet kunt terugleveren. Dit kan leiden tot beperkingen, lagere terugleververgoedingen of zelfs boetes.

Lagere terugleververgoedingen

De vergoeding voor het terugleveren van zonnestroom is de afgelopen jaren gedaald. Dit betekent dat je minder geld ontvangt voor energie die je niet gebruikt onder de salderingsregeling, wat resulteert in gemiste inkomsten.

Energieverspilling

Wanneer je jouw overtollige energie niet kunt opslaan of effectief gebruiken, gaat deze verloren. Dit betekent dat waardevolle en duurzame energie onbenut blijft, wat niet alleen leidt tot verspilling van energie, maar ook tot financiële verliezen.

oplossingen overcapaciteit  medewerker

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Drenthe Flevoland Groningen Gelderland Overijssel Utrecht Noord-Brabant Limburg Zeeland Friesland Zuid-Holland Noord-Holland

Oplossingen voor overcapaciteit van zonnestroom

Hoewel overcapaciteit een uitdaging kan zijn, zijn er verschillende manieren om het risico te beheersen en zelfs te profiteren van de extra opgewekte energie. Deze praktische oplossingen helpen je om je zonnestroom optimaal te benutten:

Energieopslag in batterijen

Met een batterij-opslag, zoals de Kiwatt-batterij kun je overtollige zonnestroom opslaan voor later gebruik. Hierdoor voorkom je verspilling en verminder je jouw afhankelijkheid van het energienet, met name tijdens piekuren.

Demand response

Door je energieverbruik af te stemmen op de momenten waarop je zonnestroom opwekt, kun je je verbruik optimaliseren (demand response). Dit betekent dat je bijvoorbeeld machines of processen inschakelt wanneer de stroomproductie het hoogst is, zodat je geen energie verspilt.

oplossingen overcapaciteit  sky

Verbruiksmonitoring en energiemanagementsoftware

Met behulp van onze geavanceerde software kun je precies zien wanneer je overcapaciteit hebt en wanneer het het beste is om de energie op te slaan of te gebruiken. Zo krijg je real-time inzicht in je energiestromen en kun je effectief reageren op veranderingen. Bijvoorbeeld als je de Kiwatt App downloadt, geeft deze inzicht door middel van verbruiksmonitoring. Daarnaast doet de Kiwatt App ook dienst als energiemanagementsoftware waarbij je volledige controle krijgt over de manier waarop jouw zonne-energie wordt ingezet.

Hoe helpt het EMS van de Kiwatt Batterij?

Voorkom verspilling en benut je zonnestroom optimaal

Overcapaciteit van zonnestroom is een probleem waar steeds meer bedrijven mee te maken krijgen, maar het biedt ook kansen. Door de juiste maatregelen te nemen, kun je deze energie opslaan, benutten en zelfs omzetten in kostenbesparing.

Bij Kiwatt helpen we je de risico’s van overcapaciteit te beheersen met oplossingen die passen bij jouw bedrijf. Van energieopslag tot verbruiksmonitoring, wij zorgen ervoor dat je het meeste haalt uit je zonnestroom met de Kiwatt-batterij en je bedrijfsvoering duurzamer én kostenbesparend maakt.

Hoe kunnen we deze storingen aanpakken?

Batterij Experience Center

Benieuwd hoe energieverbruiksmonitoring en slimme batterij-opslag in de praktijk werken? In het Kiwatt Experience Center krijg je een uniek kijkje in de wereld van duurzaam energiebeheer. Hier kun je zien hoe onze energiemanagementsoftware samenwerkt met de Kiwatt-batterij, krijg je demonstraties van real-time monitoring en ervaar je zelf hoe je energie slim kunt opslaan en inzetten. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Ben je benieuwd naar informatie over overcapaciteit van zonnestroom? Download dan hier onze whitepaper over dit onderwerp.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over stroomstoringen.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van stroomstoringen?

Overcapaciteit kan leiden tot oververhitting van omvormers en andere elektrische componenten, wat hun levensduur kan verkorten. Met een goede energieopslagoplossing, zoals de Kiwatt-batterij, kun je pieken in de productie beheren en je apparatuur beschermen tegen overbelasting.

Wat zijn de gevolgen van overbelasting van het energienet voor mijn bedrijf?

Een overbelast energienet kan ervoor zorgen dat je minder of zelfs helemaal geen overtollige stroom kunt terugleveren, wat financiële verliezen met zich meebrengt. Door te investeren in batterijopslag voorkom je deze situatie en behoud je controle over je opgewekte energie.

Wat is het verschil tussen een batterijopslag en een netgekoppelde oplossing bij overcapaciteit?

Bij batterijopslag sla je overtollige energie lokaal op voor later gebruik. Bij een netgekoppelde oplossing lever je stroom terug aan het net. Een combinatie van beide kan interessant zijn, afhankelijk van je verbruik en bedrijfsdoelen. Kiwatt adviseert je hierover op maat.

Hoe kan ik anticiperen op toekomstige veranderingen in terugleververgoedingen?

Door te investeren in energieopslag en verbruiksoptimalisatie maak je jezelf minder afhankelijk van terugleververgoedingen. Met de Kiwatt-oplossingen ben je voorbereid op veranderende marktomstandigheden.

Wat zijn de milieueffecten van het niet benutten van overtollige zonnestroom?

Onbenutte zonnestroom betekent verspilling van een waardevolle, duurzame energiebron. Dit verlaagt de milieuvoordelen van zonne-energie. Met oplossingen zoals batterijopslag zorg je ervoor dat jouw opgewekte energie altijd nuttig wordt ingezet.